Przepis na domowe SUSHI

Przepis na domowe SUSHI

Jedni je kochają, inni nienawidzą. O czym mowa? Sushi! To potrawa, która od kilku lat jest niezwykle modna, a jej przygotowanie wydaje się bardzo skomplikowane…
Niektórzy mają obawy przed jedzeniem surowych ryb, przyznam szczerze, że ja też. Chociaż niedaleko naszego domu jest znakomita knajpa, która serwuje zawsze świeże, wyśmienite rolki. Jednak trzeba przyznać, że to dosyć droga impreza, z kolei do gotowych zestawów w sklepach nie mam zaufania… Stąd zrodził się pomysł, aby nauczyć się robić sushi w domu.
Czym różni się domowe sushi od restauracyjnego? U mnie podstawową różnicą jest ryba. Przez moje obawy nie tknę surowej ryby niewiadomego pochodzenia, więc używam wędzonego łososia. Dodatki są dowolne, a w zawijaniu rolek można dojść do wprawy.

Przepis na domowe SUSHI

Moje składniki:
  • 250g ryżu do sushi (z normalnego ryżu nam nie wyjdzie)
  • 2 łyżki sosu do ryżu
  • Glony nori (nam wyszło 5 arkuszy)
  • Łosoś wędzony
  • ½ papryki
  • ½ ogórka zielonego
  • ½ awokado
  • Serek typu Philadelphia lub majonez
  • Szczypiorek cienki

Dodatki:
  • Sos sojowy
  • Sos teriyaki
  • Wasabi


Jak to się robi?

Ryż płuczemy, a następnie zalewamy wodą w proporcji 1:1. To nie jest zwykły ryż jaki jadamy np. do obiadu, bo bardziej się klei, co ułatwia zawijanie rolek. Następnie gotujemy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Potem dodajemy sos do ryżu, by był jeszcze bardziej klejący. Gdy jest gotowy, odstawiamy go do wystygnięcia. Jego obróbka to zdecydowanie najdłuższy proces podczas całej zabawy w sushi mastera!
Następnie wystudzony ryż układamy na liściu nori (pod, którym wkładamy specjalną podkładkę do zawijania), ale tak, by zostawić jeden brzeg wolny. Potem wszystko zależy od nas. Możemy ryż posmarować serkiem, majonezem, czy wasabi, albo dodać wszystko na raz!
Kolejnym krokiem jest ułożenie na poprzedniej warstwie warzyw i łososia w dowolnej kolejności. Gdy ten krok mamy za sobą, rolujemy. Łapiemy za brzeg maty i unosimy do góry, staramy się trzymać w ryzach składniki i ciasno zawijać rolki. Im więcej rolek robimy, tym szybciej dochodzimy do wprawy.

Przepis na domowe SUSHI

Przepis na domowe SUSHI

Przepis na domowe SUSHI

Przepis na domowe SUSHI

Przepis na domowe SUSHI

Przepis na domowe SUSHI

Przepis na domowe SUSHI


Teraz rolki kroimy i wychodzą nam plasterki – maki. Potem możemy jeść sushi w towarzystwie wasabi, sosu sojowego, czy mojego ulubionego ostatnio teriyaki. Jeżeli zjemy za dużo wasabi warto przegryźć marynowanym imbirem, ale mi on jakoś nie przypadł do gustu. Rolki można też ozdobić czarnym sezamem. Smacznego!
A Wy należycie do zwolenników tej japońskiej potrawy? Robiłyście sushi w domu? Może macie pomysł na jakieś inne składniki?
Pozdrawiam blogująca żona!

Przepis na domowe SUSHI



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 Żona Bloguje - świat okiem kobiety , Blogger